Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.
Melk verhoogd het risico op diabetes type 1
Melk veroorzaakt een auto-immuunreactie
Diabetes type I kan ondermeer worden veroorzaakt door een ontsteking aan de alvleesklier1. Deze ontsteking hoeft niet door bacteriën of virussen veroorzaakt te zijn maar kan spontaan optreden door een verkeerde response van het immuunsysteem2. We noemen deze stoornis dan een auto-immuunreactie. Deze verkeerde response van het immuunsysteem kan worden veroorzaakt door de eiwitten in melk.De darmen moeten leren wat ze wel en wat ze niet doorlaten
Het immuunsysteem van kleine kinderen moet zich nog ontwikkelen om het lichaam effectief tegen allerlei ziekten te beschermen. Kinderen pikken de ene na de andere kinderziekte op waardoor het immuunsysteem in staat is om antistoffen te maken. Hierdoor wordt het kind op latere leeftijd tegen deze ziekten beschermd. Het darmsysteem van jonge kinderen moet zich ook nog helemaal ontwikkelen. Het moet bijvoorbeeld leren hoe het nuttige voeding van ziekmakende stoffen kan onderscheiden.
Want wat maar weinig mensen zich realiseren is dat de darmen eigenlijk tot de buitenkant van ons lichaam behoren. De darmen moeten aan de ene kant zeer doorlaatbaar zijn voor belangrijke voedingsstoffen maar aan de andere kant schadelijke stoffen kunnen weren. De balans tussen doorlaten en tegenhouden kan snel worden verstoord, vooral bij jonge kinderen waar de darm nog niet volledig is ontwikkeld. Bovendien moet er een gezonde darmflora worden opgebouwd die helpt bij de vertering van voedsel.
Lactose intolerantie verstoord de balans in de darm
De lactose in melk kan deze balans in de darm verstoren waardoor melkeiwitten in de bloedbaan terecht kunnen komen en een reactie van het immuunsysteem veroorzaken. Het immuunsysteem merkt de eiwitten met behulp van immuunglobuline (antistoffen) als pathogeen (ziekmakend) waarna ze opgeruimd kunnen worden3. Onderzoek laat zien dat bij diabetes type I de immuunglobulinen IgA en IgG tegen melkeiwitten vaak zijn verhoogd. Deze patiënten hebben dus duidelijk antistoffen tegen melk ontwikkeld4,5,10. Er waren kennelijk melkeiwitten in de bloedbaan terecht gekomen waar ze eigenlijk helemaal niet horen te zijn. Bij sommige kinderen gaat het dan helemaal mis en wordt er een auto-immuunreactie tegen de alvleesklier in gang gezet. De alvleesklier wordt als het ware door het immuunsysteem aangevallen waardoor diabetes type I ontstaat6.Kinderen die minder melk drinken hebben minder kans op diabetes
Onderzoek laat ook zien dat kinderen die minder melk drinken een lagere kans hebben op diabetes type I7,8. Dat is natuurlijk goed nieuws voor ouders want nu kunnen zij daadwerkelijk actie ondernemen waardoor deze ernstige ziekte bij hun kinderen voorkomen kan worden.Zelfs de op (koe)melk gebaseerde kunstvoeding voor zuigelingen wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes type I9,10. Gelukkig beschermt borstvoeding uw kind tegen het krijgen van diabetes type I11-13. Eigenlijk is dat wel logisch want kinderen horen nu eenmaal borstvoeding te krijgen en niet de melk van een ander dier.
Italiaans wetenschappelijk onderzoek bevestigt de conclusie dat melkconsumptie bij jonge kinderen het risico op het verkrijgen van diabetes verhoogt14. Er is zelfs een onderzoek dat vaststelt dat het risico op diabetes door melkconsumptie met maar liefst 1,5x wordt verhoogd15.
De op (koe)melk gebaseerde kunstmelk heeft nog een nadeel voor zuigelingen. Een onderzoek uit 2003 laat zien dat bij zuigelingen die met (koe)melk kunstvoeding worden groot gebracht DNA beschadigingen optreden aan immuunsysteemcellen (lymfocyten16). Hierdoor zijn deze kinderen op latere leeftijd minder goed beschermd tegen kanker dan kinderen die met borstvoeding groot zijn gebracht17.
cool maar erg
ongezond
In het prestigieuze tijdschrift The Lancet werd in 2009 gemeld dat men verwacht dat de incidentie van diabetes type I bij kinderen onder de 15 jaar in Europa van 2005 tot 2020 met maar liefst 70% zal toenemen18. Bovendien komt de laatste jaren ook "dubbele diabetes" bij jong volwassenen voor. Deze jongeren hebben zowel diabetes type I als type II19.
Dubbele diabetes komt steeds meer voor
Melkmarketing opnieuw gericht op kinderen
De Nederlandse Zuivel Organisatie is een campagne, gericht op kinderen, gestart. Hiervoor wordt de oude Joris Driepinter reclame weer van stal gehaald. Want de melkconsumptie daalt in Nederland, vooral onder kinderen. Melk is niet meer "cool". Geen kind wil er gezien worden met een flesje melk in zijn hand. De smaak van kinderen is ook erg veranderd sinds de 60er jaren. Nu moet alles zoet zijn, een kleurtje hebben en het liefst ook belletjes.Campina springt in op die verandering van smaak met het op kinderen gerichte melkproduct Fristi rood fruit regulier. De basis van Fristi wordt gevormd door magere yoghurt met een druppeltje fruitsiroop en veel suiker20. Campina claimt dat Fristi erg gezond is voor kinderen maar is dat wel zo?
Fristi bevat de zeer schadelijke fructose
Fristi wordt o.a. gezoet met fructose21. Fructose is een soort suiker die van nature in een hele kleine hoeveelheid in fruit voorkomt. Het heeft hierdoor een “gezond” imago verkregen. Dit gezonde imago heeft de industrie misbruikt om allerlei producten te zoeten met fructose. Bovendien is fructose veel zoeter dan gewone suiker en is het erg goedkoop. Fructose is als zoetstof echter helemaal niet zo gezond. Vooral niet als het wordt toegevoegd in een veel grotere hoeveelheid dan in de natuur voorkomt.Sinds 1970 is de hoeveelheid fructose in onze voeding met maar liefst 1000% gestegen. Nu denkt men dat deze stijging één van de redenen is waarom overgewicht in de hele wereld zo explosief is toegenomen22. Fructose zorgt er namelijk voor dat het hongergevoel na het eten of drinken niet genoeg afneemt en dat de signalen die moeten aangeven dat u over voldoende vetreserves beschikt worden verminderd23,24. Met andere woorden, kinderen blijven honger houden na een glas Fristi en lopen daardoor de kans om meer te eten omdat de verzadigingssignalen in het lichaam zijn afgenomen. Maar fructose heeft nog meer grote nadelen.
Fristi rood fruit regulier van Campina heeft het "ik kies bewust" logo verkregen van het Voedingscentrum31. Nu weet u meteen hoeveel waarde u kunt toekennen aan dit logo.
Fructose, dat als zoetstof aan Fristi rood fruit regulier wordt toegevoegd, verhoogt het risico op het verkrijgen van het metabole syndroom. Bij dit syndroom zijn mensen minder gevoelig geworden voor de signaalstof insuline. Hierdoor ontwikkelen ze overgewicht rond het middel25-28. Op deze manier draagt het gebruik van fructose als zoetstof bij aan de wereldwijde explosieve toename van overgewicht28. Het metabole syndroom komt, volgens een artikel uit 2007 dat in het Tijdschrift voor Geneeskunde werd gepubliceerd, bij 1 miljoen Nederlanders onder de 60 jaar voor29. Het metabole syndroom is het voorstadium van diabetes type II30. Het is maar dat u het weet!
Vitamine D deficiëntie verhoogt het risico op diabetes type 1
Vitamine D tekorten komen in Nederland vaak voor
De Gezondheidsraad schrijft in 2008: "Een onvoldoende vitamine D-status komt onder alle lagen van de Nederlandse bevolking voor"32. Internationaal onderzoek bevestigt dat een vitamine D tekort in de hele wereld voorkomt33-35. Dat is geen goed nieuws want een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met een aantal ernstige chronische ziekten zoals: kanker, auto-immuunziekten, chronische inflammatoire darminfectie, reumatische artritis en diabetes type 135-37.Dat is misschien even schrikken want u dacht misschien dat vitamine D alleen belangrijk was voor het verkrijgen van sterke botten, maar die visie is al lang achterhaald, vitamine D heeft nog veel meer functies in het lichaam.
Een vitamine D tekort verhoogt het risico op type 1
We wisten al dat een tekort aan vitamine D het risico op diabetes type 2 kan verhogen, maar nu blijkt ook dat er een verband bestaat tussen de incidentie van diabetes type 1 en een tekort aan vitamine D37,38. Een verhoging van de inname van vitamine D wordt daarom als een van de meest belovende kandidaten gezien bij de preventie van diabetes type 137.Diabetes patiënten blijken vaak een vitamine D tekort te hebben. Bovendien komt er bij mensen die gediagnosticeerd zijn met het metabole sysndroom, het voorstadium van diabetes type 2, ook vaak tekorten voor39.
Maar ook voor patiënten die reeds zijn gediagnosticeerd zijn met diabetes type 1 blijkt een vitamine D tekort schadelijk te zijn. Het blijkt namelijk dat kinderen met type 1 die een tekort hebben aan vitamine D veel meer insuline nodig hebben. Aanbevolen wordt om kinderen met type 1 te controleren en zo nodig te behandelen40. Een vitamine D tekort komt bij deze kinderen vaak voor. Onderzoek liet zien dat van de 128 kinderen met diabetes type 1 minder dan 25% over een voldoende niveau aan vitamine D beschikten41. Zet uw kind nu niet direct uren in de zon want dan zijn er ook gezondheidsproblemen te verwachten. Zoek een middenweg, wat extra zon en extra vitamine D suppletie42.
Vitamine D suppletie bij kinderen
Aanbevolen dosis
Vitamine D suppletie kan het risico op diabetes type 1 bij kinderen helpen verminderen43,44. En deze suppletie is hard nodig want het RIVM meldt "Uit de voedselconsumptiepeiling onder kinderen blijkt dat 2- tot 6-jarigen te weinig vitamine D uit voeding alleen krijgen"45. Onderzoek suggereert dat een suppletie met een dosis van 10mcg (400IE) per dag of minder het risico op diabetes type 1 bij kinderen niet verlaagt46. Europees onderzoek bevestigt dat deze lage dosis niet voldoende is47.Een onderzoek, dat gepubliceerd werd in het alom gerespecteerde blad The Lancet, liet zien dat kinderen die een dagelijkse dosis van 50mcg (2000IE) binnen kregen minder risico liepen op het verkrijgen van diabetes type 1 dan kinderen die minder dan deze aanbevolen dosis vitamine D gebruikten. Het artikel in The Lancet gaf daarom aan dat een voldoende vitamine D suppletie de stijgende trend van diabetes type 1 kan keren48.
Wat zegt het Voedingscentrum
Nu bent u natuurlijk wel nieuwsgierig wat het Voedingscentrum te melden heeft over de vitamine D suppletie bij kinderen. Het Voedingscentrum zegt hierover het volgende: "Voor de overgrote meerderheid van de kinderen in Nederland is tot de leeftijd van 4 jaar een suppletie van 5 µg (200IE) per dag voldoende. Alleen als de vitamine D-vorming in de huid onvoldoende is, is suppletie van 10 µg (400IE) per dag gewenst". 400IE per dag is vijf maal minder dan in internationale onderzoeken aangegeven wordt om diabetes type 1 bij kinderen te voorkomen. Nu begrijpt u denk ik ook waarom de incidentie van type 1 bij kinderen zo toeneemt in Nederland.Trouwens het Voedingscentrum laat door de uitleg over vitamine D goed zien hoe ver ze achter lopen bij de feiten. Ze schrijven: "Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam te kunnen opnemen en daarom belangrijk voor de groei en het handhaven van stevige botten en tanden". Terwijl onderzoek aangeeft dat vitamine D ook een rol speelt in o.a. ons immuunsysteem en het risico verschillende soorten kanker kan verlagen.
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie