Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.
Vitamine D is niet alleen belangrijk voor gezonde botten
Vitamine D verbetert de calciumopname en zorgt daardoor voor sterke, gezonde botten1. Dat is al tientallen jaren de visie op vitamine D. Maar deze eenzijdige visie bleek, in 2006, door de ontdekking van vitamine D receptoren op verschillende lichaamscellen, onjuist te zijn2. Deze ontdekking bracht het onderzoek naar de werking van vitamine D in een stroomversnelling waar voorlopig nog geen einde aan gekomen is.Dat klinkt niet echt hoopvol.
De eerste resultaten van deze onderzoeken geven aan dat een vitamine D deficiëntie het risico op het verkrijgen van een aantal ernstige ziekten kan vergroten. Ziekten zoals: insulineresistentie, het metabole syndroom, diabetes type 1 en 2, zwangerschapsdiabetes, multiple sclerose, de ziekte van crohn, hart en vaatziekten, infectie ziekten, kanker, waaronder dikkedarmkanker, borstkanker en prostaatkanker1-18.
Een vitamine D tekort komt onder alle lagen van de Nederlandse bevolking voor
Denk nu niet: "een vitamine D tekort dat heb ik toch niet?" want de Gezondheidsraad schrijft in 2008: "Een onvoldoende vitamine D-status komt onder alle lagen van de Nederlandse bevolking voor"19. Internationaal onderzoek bevestigt dat een vitamine D tekort in de hele wereld voorkomt20-22.Deze tekorten hebben, zoals u heeft gezien, ernstige gevolgen voor onze gezondheid. Een vitamine D deficiëntie verhoogt bijvoorbeeld het risico op insulineresistentie en het metabole syndroom8-11. Terwijl extra vitamine D suppletie de gevoeligheid van het lichaam voor insuline juist lijkt te versterken12,13.
In dit licht is het dan ook niet vreemd dat Nederlands onderzoek, dat in 2007 gepubliceerd is in het Tijdschrift voor Geneeskunde, aangeeft dat 1 miljoen Nederlanders onder de 60 jaar, vaak zonder dat ze dat weten, het metabole syndroom hebben. Het metabole syndroom is het voorstadium van diabetes type 2 en verhoogt het risico op hart en vaatziekten23.
Ook bij onze oosterburen in Duitsland komt een vitamine D deficiëntie vaak voor. De Duitse overheid is dan ook heel bezorgd over de extra chronische ziekten die hierdoor ontstaan en de belasting die hier uit voortvloeit voor de gezondheidszorg. Duitse wetenschappers hebben berekend dat er per jaar 37,5 miljard euro bespaard kan worden als Duitsers door suppletie voldoende vitamine D binnen krijgen. Er is een plan opgesteld om deze tekorten binnen 5 - 10 jaar bij de Duitse bevolking te verminderen4,24.
Op basis van bevolkingsaantallen, Duitsland 81,7 miljoen en Nederland 16,2 miljoen zou Nederland, als de Duitse berekening correct is, 7,4 miljard per jaar op zorgkosten kunnen besparen als een dagelijkse inname van 25mcg vitamine D door suppletie zou worden gegarandeerd24.
Misschien moet de Gezondheidsraad eens bij onze Duitse buren op bezoek want met een besparing van ruim 7 miljard per jaar kan in deze tijden van crisis heel wat goeds gedaan worden.
Het belang van voldoende vitamine D bij diabetes
Preventie diabetes type 2 en zwangerschapsdiabetes
Het is overduidelijk aangetoond dat een tekort aan vitamine D het risico op insulineresistentie vergroot8-11. Als deze tekorten worden aangevuld vermindert insulineresistentie bij patiënten die nog geen diabetes hebben12,13. Ook is bekend dat een vitamine D tekort het risico op zwangerschapsdiabetes vergroot14-16. In het artikel over diabetes preventie kunt u lezen hoe vrouwen met zwangerschapsdiabetes diabetes type 2 kunnen doorgeven aan de volgende generaties16.
Fibromylagie
De klachten die optreden bij een vitamine D deficiëntie en de klachten bij fibromyalgie komen gedeeltelijk overeen. Vitamine D veroorzaakt vermoeidheid, spierzwakte, spier en gewrichtspijn, krampen en spietrillingen. Deze klachten komen ook voor bij fibromyalgie. Hierdoor kan het zijn dat u ten onrechte gediagnosticeerd bent met fibromyalgie terwijl er "alleen maar" sprake is van een vitamine D deficiëntie7. Controleer voor de zekerheid uw vitamine D status als u met fibromyalgie bent gediagnosticeerd, vooral als u ook last heeft van overgewicht.
Op het eerste gezicht lijkt het nut van extra vitamine D bij diabetespatiënten niet zo groot te zijn. Er is maar weinig onderzoek beschikbaar dat aangeeft dat voldoende vitamine D gunstig is voor een lage stabiele bloedsuiker17,25. Maar er zijn andere reden voor diabetespatiënten om hun vitamine D status jaarlijks te laten bepalen en extra suppletie te overwegen als deze waarde te laag blijkt te zijn.
Overgewicht verhoogt het risico op een vitamine D deficiëntie
Overgewicht verhoogt het risico op een vitamine D deficiëntie26-32. Er is een duidelijke relatie tussen de BMI en het tekort. Hoe hoger de BMI des te groter blijkt het tekort te zijn26. Vooral het vet rond het middel lijkt de vitamine D in het lichaam te verlagen27.Bij jonge kinderen komt een vitamine D deficiëntie ook vaak voor. Vooral kinderen met overgewicht hebben een hoog risico op tekorten29-32. Deze kinderen hebben hierdoor een verhoogd risico op diabetes type 2 en verlaging van het gunstige HDL-C29-31.
Een vitamine D deficiëntie verhoogt het risico op hart en vaatziekten
Een tekort aan vitamine D verhoogt het risico op hart en vaatziekten3-6. Dat is niet iets waar diabetespatiënten op zitten te wachten want door diabetes hebben zij al een verhoogt risico op hart en vaatziekten. Bij diabetespatiënten komt een vitamine D deficiëntie trouwens vaak voor6. Daarom denken wetenschappers dat de diagnose en behandeling van een eventuele vitamine D deficiëntie bij diabetes heel belangrijk is5.Zorg voor een jaarlijkse controle van uw vitamine D status. De Nederlandse norm voor een goede vitamine D waarde (25(OH)D) ligt tussen de 50 - 150nmol/l. Internationaal onderzoek vindt de ondergrens van deze referentie te laag. Daarom kunt u beter, door toepassen van suppletie, uw vitamine D waarde iets boven de 80nmol/l proberen in te stellen13.
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie