Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.
De diagnose zwangerschapsdiabetes wordt vaak gemist
Een gewone bloedsuiker bepaling is niet voldoende
De diagnose zwangerschapsdiabetes wordt in bijna 40% van de gevallen gemist, terwijl deze aandoening de laatste jaren bij ongeveer 10% van alle zwangerschappen optreedt. Dat is heel erg want zowel moeder als kind hebben hierdoor een verhoogd risico op het verkrijgen van diabetes type 21. Voor deze misdiagnose zijn twee redenen. Ten eerste moet een gezonde nuchtere glucose bij zwangere vrouwen lager zijn dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. De nuchtere glucose moet daarom niet 6,1 mmol/L maar lager dan 5,1 mmol/L (92mg/dl) bedragen2,4. Ten tweede is voor een juiste diagnose van zwangerschapsdiabetes een eenvoudige nuchtere glucose bepaling niet voldoende3.De orale glucose tollerantie test (OGTT)
Door deze nieuwe vorm van OGTT diagnostiek blijkt de incidentie van zwangerschapsdiabetes niet 10% maar 17,8% te bedragen. Doordat de diagnose nu minder snel wordt gemist blijkt het dus dat bijna twee maal zo veel zwangere vrouwen zwangerschapsdiabetes hebben4,6.
Heb ik misschien toch zwangerschapsdiabetes gehad?
U kunt na de bevalling ook een inschatting maken of bij u zwangerschapsdiabetes als diagnose is gemist. Kinderen van vrouwen met zwangerschapsdiabetes zijn vaak veel te zwaar tijdens de geboorte7,8. Bovendien ontwikkelen deze kinderen een aantal jaren later de zogenaamde "zwembandjes". Ze houden gewicht vast rond hun middel. Vrouwen die denken dat zij zwangerschapsdiabetes hebben doorgemaakt moeten bij hun kinderen en tijdens een volgende zwangerschap preventieve maatregelen nemen om geen diabetes type 2 te ontwikkelen.Insulineresistentie tijdens de zwangerschap
Insulineresistentie, de oorzaak van diabetes type 2, is een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De gevoeligheid voor insuline kan wel met 60% teruglopen9. Vrouwen die reeds voor de zwangerschap overgewicht ontwikkelen lopen de kans dat deze insulineresistentie tijdens zwangerschap zo ver toeneemt dat hierdoor zwangerschapsdiabetes ontstaat9,10. De dochters van vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben ook een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes en kunnen hierdoor diabetes type 2 doorgeven aan de volgende generaties11.Zwangerschapsdiabetes draagt bij aan de explosie van diabetes en overgewicht
Epigenetica
Ons DNA-profiel is niet veel veranderd is sinds de oertijd tienduizend jaar geleden12,13. Toch is de mens in staat om zich aan kleine veranderingen in zijn leefomgeving aan te passen, bijvoorbeeld veranderingen in de beschikbaarheid van voeding of veranderingen in het klimaat.Het klinkt misschien verbazingwekkend, maar het blijkt dat de genen van de mens in staat zijn om met ‘de buitenwereld’ te communiceren14. Op basis van deze communicatie worden veranderingen aangebracht in de genetische expressie. De werking van genen worden hierbij aan of uit gezet. Deze veranderingen hebben direct gevolgen voor het functioneren van ons lichaam. De wetenschap die deze gene-environment interactions bestudeert heet epigenetica.
Het onderzoek op het gebied van epigenetica heeft enkele uitzonderlijke nieuwe feiten aan het licht gebracht. Zo blijkt het dat een ongezonde leefstijl niet alleen gevolgen kan hebben voor de eigen gezondheid maar ook, onder bepaalde omstandigheden, voor de gezondheid van de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Voorheen werd bijvoorbeeld altijd gedacht dat roken alleen schade kon toebrengen aan de roker. Maar dat blijkt dus onjuist. Ook de volgende generaties kunnen van het roken gezondheidsproblemen ondervinden.
Neem even de tijd om deze 5-delige BBC documentaire "Ghost in Your Genes" te bekijken:
De gevolgen van deze nieuwe ontdekkingen zijn verstrekkend en zullen in de nabije toekomst ons beeld over gezondheid en ziekte totaal veranderen en is, zonder enige twijfel, het belangrijkste wat u op deze website kunt lezen.Fetal Programming
Zelfs de genen van het ongeboren kind "communiceren" reeds met de buitenwereld waardoor al tijdens de zwangerschap genetische aanpassingen worden aangebracht. Dit wordt fetal programming genoemd15-18. Vrouwen die tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld een dieet volgen met een calorierestrictie, zoals het dieet van Sonja Bakker (calorierestrictie verstopt in afwisseling) of dr. Frank (combinatie Atkins en calorierestrictie), lopen het risico, onder invloed van fetal programming, een kind te krijgen met een verlaagde verbranding19.Het evolutieproces heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat het verbrandingssysteem van het ongeboren kind zich tijdens de zwangerschap kan aanpassen aan de beschikbaarheid van voeding om hiermee de overlevingskans van de volgende generatie te vergroten. Bij een calorierestrictie dieet ‘denkt’ het ongeboren kind dat het in een wereld van schaarste terecht zal komen maar het omgekeerde is waar. Een kind dat op deze wijze in de 21e eeuw een verlaagde verbranding heeft opgelopen, komt helemaal niet terecht in een omgeving met voedselschaarste. In tegendeel. Het komt terecht in een wereld van overvloed en ontwikkelt hierdoor op latere leeftijd allerlei gezondheidsproblemen, waaronder overgewicht20,21.
al tijdens de zwangerschap
Een verklaring voor de explosie van diabetes en overgewicht
Wereldwijd zijn wetenschappers het er over eens dat omgevingsfactoren de gezondheid van het kind gedurende de zwangerschap en de borstvoedingsperiode negatief kunnen beïnvloeden. Hierdoor ontstaat een verkeerde genetische programmering waardoor het risico voor het kind om op latere leeftijd ernstige chronische ziekten te ontwikkelen wordt verhoogd. Deze "verkeerd geprogrammeerde" kinderen kunnen deze ziekten doorgeven aan de volgende generaties22.Een van deze chronische ziekten, die kan worden doorgegeven aan de volgende generatie, is diabetes type 2. Epigenetica geeft daarmee een verklaring voor de explosie van overgewicht en diabetes type 2. Zwangerschapsdiabetes ‘programmeert’ het ongeboren kind zodanig dat het op latere leeftijd een sterk verhoogt risico heeft op het krijgen van insulineresistentie, de voorbode van diabetes type 223-28. Volgens de epigenetica kan deze stoornis, onder bepaalde omstandigheden, ook aan de volgende generaties worden doorgegeven, waardoor zwangerschapsdiabetes kan bijdragen aan de wereldwijde explosie van overgewicht en diabetes type 228.
Vrouwen die al eerder tijdens de zwangerschap met zwangerschapsdiabetes zijn gediagnosticeerd hebben een verhoogd risico op diabetes type 2. Het risico op het metabole syndroom, het voorstadium van diabetes type 2 wordt bij deze vrouwen drie maal zo groot. De kinderen van deze vrouwen hebben een acht maal hoger risico op het verkrijgen van diabetes type 2 als ze tussen de 18 en 27 jaar oud zijn23. Bovendien lijken deze kinderen een verhoogd risico te hebben op overgewicht26.
Een vitamine D tekort verhoogt het risico op zwangerschapsdiabetes
Een tekort aan vitamine D kan tijdens de zwangerschap de kans op zwangerschapsdiabetes verhogen31-34. Een tekort aan vitamine D lijkt namelijk insulineresistentie tijdens de zwangerschap erger te maken32,33. Insulineresistentie is de voorbode van diabetes type 2. En dat is geen goed nieuws want een vitamine D tekort komt bij zwangere vrouwen vaak voor34-36. Een onderzoek waar aan 147 zwangere vrouwen hebben mee gedaan werd bij 41% van deze vrouwen onvoldoende vitamine D gemeten 34. Een ander onderzoek geeft voor zwangerschapsdiabetes zelfs een incidentie van maar liefst 40 - 80%35. Wetenschappers maken is dan ook zorgen over de mogelijk negatieve gevolgen van deze tekorten op de gezondheid van zowel moeder als kind36.Wat schrijft het Voedingscentrum over vitamine D
Het Voedingscentrum hanteert nog de oude, reeds lang achterhaalde, stelling dat vitamine D alleen belangrijk is voor sterke botten. Ze schrijven "Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam te kunnen opnemen en daarom belangrijk voor de groei en het handhaven van stevige botten en tanden"29. Wel geven ze toe dat zwangere vrouwen een risicogroep vormen voor een vitamine D tekort. Maar opnieuw geven ze aan dat: "Slik per dag 10 microgram vitamine D, want zo houd je jouw botten en die van je kind gezond"30. We weten nu dat dit maar een halve waarheid is want een vitamine D tekort heeft veel meer negatieve gevolgen voor onze gezondheid. We zullen later ook zien dat de dosis van 10 microgram onvoldoende is.Welke dosis is voldoende
Het blijkt dan ook dat een juiste dosis vitamine D voor zwangere vrouwen eigenlijk tien maal hoger moet zijn dan het advies van het Voedingscentrum, namelijk 100mcg per dag (4000IE)44,45,53. Een injectie met 7500 microgram vitamine D per drie maanden blijkt ook een probaat middel te zijn om de bloedwaarde van op een gezonde 50 - 80nmol/L te brengen46.
De veiligheid van vitamine D
Een hele dag met het blote lichaam in de zon, net zoals de mens in de oertijd gewent was, levert 250mcg (10.000IE) vitamine D op53-55. Omdat de huidige mens nog heel veel lijkt op de oermens kunt u dus aannemen dat dit, ook voor zwangere vrouwen, als een veilige dosis beschouwt kan worden55. De veiligheid van deze dosis werd ook door toxologisch onderzoek aangetoond56.Als u uw vitamine D bloedwaarde op een gezonde waarde wilt afstellen kunt u de volgende vuistregel hanteren. 1 mcg (40IE) vitamine D3 per dag geeft ongeveer een stijging van 1 nmol/L (0,4 ng/ml) in het bloed54. Vrouwen met overgewicht hebben meer vitamine D3 nodig om de bloedwaarde te laten stijgen.
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie