Insulineresistentie oorzaak van
diabetes type 2

Door verschillende reden kunnen de insulinereceptoren ongevoelig worden voor het hormoon insuline. We noemen dit insulineresistentie. De pancreas reageert op deze "hardhorendheid" door meer insuline te maken om de cellen toch te laten weten dat er glucose beschikbaar is. Hierdoor ontstaat een chronisch verhoogde insulinespiegel, terwijl de bloedsuikerspiegel nog binnen de referentiewaarde kan liggen. Uw huisarts onderzoekt alleen uw glucosespiegel hierdoor wordt insulineresistentie niet opgemerkt.

Alle artikelen en behandelingsprotocollen zijn volgens het zelfzorg principe geschreven. Bij zelfzorg is niet de arts of specialist maar de patiënt verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van de behandeling. Toch adviseer ik patiënten om bij gezondheidsklachten eerst een arts te raadplegen. Een juiste diagnose is ook bij een zelfzorgtraject van onschatbare waarde. Als u reeds onder behandeling bent van een arts overleg dan met uw arts voordat u voedingssupplementen gaat gebruiken.

Copyright © 2007 - pilliewillie.nl

Tweeten

Wij geven gratis gezondheidsadvies, help ons met een tweet, delen of like



Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.

Insulineresistentie veroorzaakt uiteindelijk diabetes type 2

Door verschillende reden kunnen de insulinereceptoren ongevoelig worden voor het hormoon insuline. We noemen dit insulineresistentie1. De pancreas reageert op deze "hardhorendheid" door meer insuline te maken om de cellen toch te laten weten dat er glucose beschikbaar is om verbrand te worden2. Hierdoor ontstaat een chronisch verhoogde insulinespiegel (hyperinsulinemie), terwijl de bloedsuikerspiegel nog binnen de referentiewaarde kan liggen3.

Diabetes type 2

Glucose Insulin and Diabetes
Insulin Resistance Made Easy

Deze hoge productie van insuline houdt de pancreas niet vol. Dan komt er een moment dat de pancreas niet meer in de behoefte van het lichaam aan insuline kan voldoen. Uw bloedsuiker gaat omhoog en als hij boven de 7 mmol/l uitkomt wordt u gediagnosticeerd met diabetes type 2. Uiteindelijk is uw pancreas als het ware "versleten" en houdt hij helemaal op met de productie van insuline. Dit hele proces duurt, van af het begin van insulineresistentie, ongeveer 10 - 15 jaar4.

Waarom waarschuwt mijn huisarts niet

Èèn extra bloedonderzoek kan diabtes helpen voorkomen

Insulineresistentie of te wel hyperinsulinemie (hoge insulinespiegel) wordt door huisartsen niet opgemerkt omdat er alleen een nuchtere bloedsuiker wordt bepaald. Maar de nuchtere bloedsuiker waarde blijft jarenlang binnen de normale grenzen terwijl de insulinewaarde al veel te hoog kan zijn3. Voor de diagnose van insulineresistentie is daarom naast een nuchtere glucose ook een nuchtere insulinebepaling noodzakelijk. Met deze twee waarden kan worden berekend of er sprake is van insulineresistentie5,6. Dit eenvoudige extra bloedonderzoek geeft iemand die op weg is om diabetes type 2 te ontwikkelen jaren de tijd om zijn leefstijl aan te passen waardoor diabetes voorkomen kan worden7,8.
Aanbeveling huisartsen
Huisartsen zijn gewend om pas in actie te komen nadat een patiënt met klachten bij hun langsgekomen is. Er wordt een diagnose gesteld en een behandeling ingezet. Een huisarts onderneemt actie als het kwaad is geschied. Dat kan ook anders. Een huisarts zou ook preventief moeten kunnen ingrijpen. Huisartsen zouden bijvoorbeeld bij patiënten die op bezoek komen met een te hoge taille / heup ratio of een te grote buikomvang preventief onderzoek naar insulineresistentie en MetS kunnen uit te voeren. Waardoor deze ernstige aandoeningen vroegtijdig worden vastgesteld en er preventief ingegrepen kan worden. Met deze preventieve werkwijze kan in Nederland per jaar op vele miljarden aan gezondheidszorg bespaard worden.
 

Een patiënt met insulineresistentie heeft ook duidelijk zichtbare kenmerken. Vrouwen hebben een appelfiguur en bij mannen hangt de buik over de broekriem. Het verdwijnen van de taille is een duidelijke waarschuwing dat een patiënt waarschijnlijk insulineresistent is geworden en op weg is diabetes tye 2 te ontwikkelen. Bij vrouwen is er sprake van insulineresistentie als de taille / heup ratio > 0,8 is. Mannen hebben een verhoogd risico bij een taille / heup ratio > 19,10.

Insulineresistente is onderdeel van het metabole syndroom

Insulineresistentie is een vast onderdeel van het metabole syndroom (MetS)11,12. MetS omvat een groep gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, te hoog cholesterol en triglyceriden, verhoogde ontstekingsreactie, leververvetting en overgewicht rond het middel11. MetS verdubbelt het risico op een hart en vaatziekte13. Het risico op verkrijgen van MetS is nog een reden waarom huisartsen preventief zouden moeten ingrijpen door insulineresistentie in een vroegtijdig stadium vast te stellen. Dat is hard nodig want Nederlands onderzoek geeft aan dat 1 miljoen mensen, zonder dat ze dat vaak weten, rondlopen met het metabole syndroom.

Aanbevelingen aan de overheid
  1. Neem in de huisartsenrichtlijn op dat huisartsen bij patiënten met een te hoge taille / heup ratio of een te hoge buikomvang preventief een nuchtere glucose en een nuchtere insuline bepaling uitvoeren om insulineresistentie (IR) vast te stellen.
  2. Patiënten met een positieve IR uitslag moeten ook gecontroleerd worden op MetS.
  3. Patiënten die met IR of MetS zijn gediagnosticeerd moeten direct naar een speciale polikliniek doorverwezen worden voor extra informatie over deze ernstige ziekte en advies over leefstijlaanpassingen.

SITE MAP
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie
Uw keuze: pilliewillie.nl > diabetische complicaties > diabetes > preventie diabetes > type 2 > insulineresistentie

Ondersteun mijn werk en plaats een link naar diabetes-bloedsuiker.pilliewillie.nl

Copyright © 24 April 2012

Site Map Contact

  • Home
  • Resultaten
  • Forum
  • Online therapeut
  • Gratis informatie
  • Zoeken
  • Contact
  • Insulineresistentie
  • Verklaring explosie diabetes type 2
  • Leefstijladvies
  • Supplementenadvies
  • Aanbevolen supplementen