Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.
Het Voedingscentrum geeft verkeerd advies
Het advies van het Voedingscentrum: ‘onverzadigd vet = oké’ is onjuist1. Want zonnebloemolie (linolzuur), een onverzadigde omega-6-olie, is de meest ontstekingsbevorderende onverzadigde olie die er is3. Een hoge inname van zonnebloemolie verhoogt de ontstekingsreacties in het lichaam en in onze bloedvaten4,5,39,40. Ook bij jonge kinderen wordt de ontstekingsreactie van het lichaam verhoogd door het gebruik van veel zonnebloemolie41.Er is ook bewijs gevonden dat zonnebloemolie betrokken is bij het ontstaan van atherosclerose, de oorzaak van vele hart en vaatziekten6. Andere onderzoeken bevestigen deze conclusie. Zij melden dat zonnebloemolie mogelijk het ontstaan van atherosclerose bevordert7,8,38. Bij diabetes is het risico op atherosclerose groter dan bij gezonde mensen. Door het verkeerde advies van het Voedingscentrum wordt het risico op atherosclerose bij diabetespatiënten, door overmatig gebruik van zonnebloemolie, alleen maar groter.
Bovendien wordt de consumptie van zonnebloemolie in verband gebracht met een hoger risico op ulceritis ulcerosa een ernstige ontstekingsziekte aan de darmen42-44.
Het is echter wel zo dat de linolzuur in zonnebloemolie tot de essentiële vetten behoort. Het is dus een vet dat uit voeding verkregen moet worden en niet door het lichaam kan worden gemaakt45,46. Het probleem is echter dat door de veel te eenvoudige voorstelling van zaken van het Voedingscentrum, ‘verzadigd vet = verkeerd en onverzadigd vet = oké’, zonnebloemolie in Nederland de meest geconsumeerde onverzadigde omega-6 olie is geworden. We krijgen hierdoor veel te veel van deze vetsoort binnen. Waarom dat zo slecht is leest u in het volgende hoofdstuk.
Een gezonde verhouding tussen omega-6 en omega-3 is belangrijk
Onze voeding bevat veel te veel omega-6
Onze voeding bevat, door het verkeerde advies van het Voedingscentrum, veel te veel omega-6-vetzuren2. Waarschijnlijk zou de balans tussen omega-6 en omega-3 1:1 moeten zijn9-13. Helaas is deze verhouding in onze voeding tot een ongezonde 16:1 opgelopen8. Deze verkeerde verhouding is verantwoordelijk voor een groot aantal chronische ziekten die in onze Westerse maatschappij voorkomen zoals: hart en vaatziekten, ontstekingsziekten, auto-immuunziekten en kanker13,14.Omega-3 en omega-6 zijn essentiële vetzuren
Dat betekent niet dat u helemaal geen omega-6 meer zou moeten eten want omega-3 en omega-6 vetzuren zijn essentiële vetten. Dat betekent dat ze uit voeding verkregen moeten worden en dat het lichaam ze niet zelf kan maken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld omega-9, dat is een niet essentiële vetzuur. Het lichaam maakt dat zelf. We hebben dus beide vetzuren, zowel omega-3 als omega-6, nodig voor een goede gezondheid. Alleen moet er een juiste balans zijn tussen deze vetten. Als omega-6 overheerst dan ontstaan er allerlei problemen met uw gezondheid. Eigenlijk is het zo dat voldoende omega-3 de negatieve "bijwerkingen" van omega-6 voorkomt. Het is dus een kwestie van balans.De misleiding van Becel
Daarom is het onbegrijpelijk dat het Voedingscentrum Becel steunt met het "Ik kies bewust logo" terwijl Becel Keuken Light-olie bijna zes maal meer ongezonde omega-6 (zonnebloemolie) dan gezonde omega-3 bevat15,16. Becel Omega-3 Plus-margarine bevat vier maal meer omega-6 dan omega-317. De naam van dit product is dus pure misleiding. Becel heeft al veertig jaar de gezondheid van de Nederlandse bevolking geschaad met de reclame slogan "Linolzuur (zonnebloemolie) goed voor hart en bloedvaten". Het Voedingscentrum geeft Becel, met het "Ik kies bewust logo", een vrijbrief om dat de komende veertig jaar weer te doen.
Nu weet u meteen welke waarde u kunt toekennen aan het ‘ik kies bewust’ logo dat mede ondersteund wordt door het Voedingscentrum18. Want er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing te vinden dat de bovenstaande ‘ik kies bewust’ Becelproducten, die voor het grootste gedeelte uit omega-6 bestaan, gezond zouden zijn voor de Nederlandse bevolking.
Verbeter de omega-6 / omega-3 ratio in uw voeding
Verminder de kans op atherosclerose
Bij diabetespatiënten komt atherosclerose, de oorzaak van vele hart en vaatziekten, heel vaak voor19,20. De consumptie van zonnebloemolie maakt dat alleen maar erger. Gelukkig vermindert de kans op atherosclerose als u de ratio tussen omega-6 en omega-3 weet te verbeteren21-23.Maar hoe weet je nu precies in welke verhouding je deze essentiële vetten binnen krijgt? Dat is best wel lastig. De Engelse "Food Standards Agency" heeft daar het volgende op gevonden. Zij gaat er vanuit dat onze Westerse voeding veel te veel omega-6 bevat en adviseert om je te richten op de inname van extra omega-3 en je niet druk te maken over de goede ratio. Met dit advies wordt het een stuk eenvoudiger.24.
Verminder de kans op chronische ontsteking
Verlaag cholesterol en triglyceriden
Omega-3 vetzuren verlagen de triglyceriden. Bij diabetespatiënten zijn deze vaak verhoogd waardoor er een groter risico is op hart en vaatziekten27,28. Minder duidelijk is het effect op LDL lipoproteïne. Het ene onderzoek vindt een verlaging het andere een niet significante verhoging27,29.Door al deze gunstige aspecten vermindert omega-3 vetzuren de kans op hart en vaatziekten en andere diabetische complicatiest30-32.
Verminder de kans op insulineresistentie
Omega-3 vermindert ook het risico op insulineresistentie33-36. Extra omega-3 werkt het best om insulineresistentie te voorkomen als er nog geen sprake is van diabetes type 233-35. Een hoge inname van verzadigt vet verhoogt het risico op insuline resistentie. Dierproeven geven aan dat omega-3 dit schadelijke effect vermindert36.Visolie is de beste omega-3 keuze
Het lichaam maakt van plantaardige omega-3 vetzuren EPA en DHA vetzuren. Deze zijn nog meer onverzadigd. Het lichaam heeft hiervoor maar een beperkte capaciteit. Maar 6% van de plantaardige omega-3 kan worden omgezet in EPA en maar 3,8% in DHA37. Als de voeding ook rijk is aan omega-6 dan wordt de omzettingcapaciteit gehalveerd.Visolie dat voornamelijk bestaat uit EPA en DHA is dus de beste oplossing. Als u 2 - 3 porties vette vis per week eet krijgt u gemiddeld per dag ongeveer 1 gram EPA plus DHA binnen37. Twee gram visolie zou een optimale dosis kunnen zijn voor diabetespatiënten28. Maar dat vraagt waarschijnlijk om extra suppletie met behulp van een goed visolie supplement.
Omega-3 rijke voeding
Green Smoothies met bosfruit zijn rijk aan omega-3
Raadpleeg Wikipedia voor een overzicht van voeding rijk aan omega-3 en rijk aan omega-6 vetzuren.
Omega-6 | Omega-3 |
Gewone eieren | Omega-3 eieren van kippen met vrije uitloop |
Alle granen, dus ook brood. Weer een reden om weinig brood te eten als u diabetes heeft | Green Smoothies van groene bladgroente en bosfruit, peer of kersen |
Vlees van vee dat kunstmatig wordt gevoed met granen | Vlees van vee dat zelf vrij is om te grazen |
Gekweekte vis | Vis die in de natuur wordt gevangen |
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie