Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.
Oergenetische verklaring
Waarom is de laatste 30 jaar het aantal gevallen van diabetes type 2 zo explosief gestegen? Een verklaring die in wetenschappelijke kringen vaak wordt geopperd is dat onze huidige leefstijl in ‘botsing’ is gekomen met onze oergenetische afkomst15,16. Genetisch gezien lijken we namelijk nog precies op de oermens van 10.000 jaar geleden maar onze leefstijl is compleet veranderd15-19. Daarom denkt men dat de huidige mens niet voldoende tijd heeft gehad om zich aan alle leefstijlveranderingen aan te passen19.
Wij zijn als mens gedurende miljoenen jaren geëvolueerd. Dit evolutieproces werd ondermeer "gestuurd" door de beschikbaarheid van bepaalde voeding. Wij zijn hierdoor als mens ontwikkeld voor een bepaald soort voeding en een bepaalde hoeveelheid beweging om deze voeding te verkrijgen16. De oermens die ongeveer 10.000 geleden leefde at voornamelijk wild, zelf gevangen vis, fruit en planten. De vetzurenbalans van deze voeding was totaal verschillend van onze hedendaagse voeding en bovendien was deze voeding rijk aan voedingsvezels. Deze paleolithische voeding bevatte geen granen of melkproducten18.
Er is steeds meer bewijs dat deze "botsing" tussen onze oergenetische afkomst en onze huidige leefstijl verantwoordelijk is voor het merendeel van de Westerse chronische ziekten waaronder diabetes15,16,19,20. Waarschijnlijk zijn granen nog steeds geen goede voeding voor de hedendaagse mens. Het blijkt namelijk dat een paleolithische voeding of oerdieet, uit de periode waarin nog geen granen werden gegeten, nog steeds voordelen kan bieden. Als je bijvoorbeeld bij mensen met diabetes type 2 een dieet dat speciaal voor hen ontwikkeld is, vervangt door een paleolithische voeding waarin geen granen meer voorkomen, dan geeft dat een verbetering te zien van de bloedsuikerhuishouding21.
Paleolithische voeding is een goede keuze voor diabetespatiënten maar ook voor mensen die het risico op diabetes type 2 willen verkleinen.
Paleolithische voeding lijkt op sommige punten op de mediterrane voedingswijze. Misschien is deze voedingswijze daarom zo gezond. Mediterrane voeding is een goede keuze voor diabetespatiënten want het verbetert de bloedsuikercontrole maar is ook een goede keuze als u het risico op diabetes type 2 wilt verkleinen22,23.
Epigenetische verklaring
Het is misschien verbazingwekkend, maar het blijkt dat de genen van het ongeboren kind in staat zijn om tijdens de zwangerschap met ‘de buitenwereld’ te communiceren24-26. Op basis van deze communicatie worden blijvende veranderingen aangebracht in de genetische expressie bij het ongeboren kind. Tekorten aan belangrijke nutriënten tijdens de zwangerschap kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het kind op latere leeftijd een groter risico heeft op het metabole syndroom en diabetes type 225,26. De wetenschap die deze "gene-environment interactions" bestudeert heet epigenetica.
Tekorten aan belangrijke nutriënten en voedingsvezels komen, ook al beweert het voedingscentrum al veertig jaar het tegenovergestelde, vaak voor in de Nederlandse voeding. U kunt op deze website meer lezen over het vitamine D tekort, het chroom tekort, het tekort aan voedingsvezel en de suboptimale hoeveelheid aan magnesium.
Epigenetisch gezien is een explosie van diabetes type 2 en overgewicht helemaal niet zo vreemd. De genen van het ongeboren kind raken tijdens de zwangerschap zo van slag door voedingstekorten dat hierdoor op later leeftijd ernstige ziekten ontstaan waaronder diabetes type 2.
Maar epigenetica heeft nog andere ernstige problemen blootgelegd. Daar leest u in het artikel over de preventie van zwangerschapsdiabetes meer over.
Aanbevelingen aan de overheid |
|
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie