Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.
Tekorten en niet optimale inname van chroom komt vaak voor
Chroom inname vaak onder de adequate norm
In België blijkt de dagelijkse inname van chroom dicht bij de 50mcg te liggen2. Internationaal onderzoek laat zien dat de inname van chroom in Finland, Zweden, Zwitserland en Amerika ongeveer 50mcg of lager bedraagt3. Ander onderzoek bevestigt de stelling dat ons Westerse dieet te weinig chroom bevat5.
De inname van chroom in Nederland ook onder de maat
Het RIVM stelt in 2005 vast dat bij 50% van de deelnemers aan een voedingsonderzoek de inname van chroom lager uitkwam dan de Amerikaanse norm. Het RIVM heeft daarom besloten met prioriteit meer onderzoek te doen naar de chroom inname in Nederland7.Nu bent u misschien nieuwsgierig wat het Voedingscentrum te melden heeft over het chroomtekort in Nederland.
Het Voedingscentrum schrijft: "Voor zover bekend komen tekorten aan chroom in Nederland niet voor. In het algemeen wordt aangenomen dat je voldoende chroom binnenkrijgt als je gevarieerd eet"8.
Het Voedingscentrum verkondigt hier duidelijk een mening die al 40 jaar trouw wordt uit gedragen. Misschien zouden ze eens wat meer met het RIVM moeten overleggen om te voorkomen dat ze de Nederlanders verkeerd voorlichten.
Chroom is erg belangrijk bij diabetes
Chroom verlaagt het risico op diabetes type 2
Nederlands onderzoek, dat in 2004 in het Tijdschrift voor Geneeskunde werd gepubliceerd, geeft aan dat het al sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw bekend is dat een chroomtekort het risico op insulineresistentie vergroot9. Internationaal onderzoek bevestigt deze bevinding10. Insulineresistentie is een vast onderdeel van het metabole syndroom en wordt als het voorstadium van diabetes type 2 gezien. De consumptie van geraffineerde producten verergeren een eventueel chroomtekort doordat deze voeding weinig chroom bevat en het lichaam door deze voeding bovendien sneller chroom verliest10.In het artikel over vitamine D heeft u kunnen lezen dat een vitamine D deficiëntie vaak voorkomt en dat dit tekort het risico op insulineresistentie verhoogt. Nu leest u over de chroomtekorten die ook het risico op insulineresistentie vergroten. Met deze kennis vindt u het waarschijnlijk niet meer zo vreemd dat er in Nederland 1 miljoen mensen het metabole syndroom hebben. Dit syndroom verhoogt het risico op diabetes type 2 en hart en vaatziekten.
Het zou goed zijn als het Voedingscentrum ten aanzien van de tekorten aan vitamine D en chroom actie ondernam. Want alleen door een daadkrachtig ingrijpen kan in Nederland de explosie van diabetes type 2, die mede hierdoor ontstaat, tot staan worden gebracht.
Chroom verbetert de gevoeligheid van het lichaam voor insuline
Chroom verbetert de bloedsuikercontrole
Doordat chroom het lichaam gevoeliger maakt voor insuline kan extra chroom suppletie diabetespatiënten helpen bij het verkrijgen van een stabiele lage bloedsuiker16-20. Chroom blijkt vooral goed te werken bij slecht ingestelde patiënten17.Een combinatie van chroom picolinaat en biotine blijkt vaak te worden toegepast voor nog betere bloedsuikerresultaten18-20. Deze combinatie bleek in staat om de HbA1c te verlagen waardoor het risico op hart en vaatziekten werd verminderd18. De combinatie chroom picolinaat en biotine was ook in staat om de bloedsuikerpieken na de maaltijd te verlagen. Dat is erg belangrijk want bloedsuikerpieken die u na de maaltijd moet "wegspuiten" verhogen ook het risico op complicaties. Bovendien was extra chroom suppletie instaat om de cholesterol waarden te verbeteren19
Chroom bevordert afvallen
Tenslote lijkt het dat chroom ook ingezet kan worden om de drang naar suikerrijke voeding te verminderen. De drang naar zoete voeding zie je vaak bij mensen die wat somber zijn ingesteld21. Chroom kan u daarom ondersteunen als u wilt afvallen16.Als u meer wilt weten over het verkrijgen of behouden van een gezond gewicht lees dan het eerste en het tweede hoofdstukken van het boek "SLIM op uw juiste gewicht", mijn nieuwe visie op overgewicht.
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie