Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.
Nederlanders hebben een ernstig tekort aan voedingsvezel
Het belang van voldoende voedingsvezels voor onze gezondheid
Het is al jaren bekend dat de consumptie van voldoende voedingsvezels het risico op diabetes type 2 en overgewicht verlaagt1-8. Ook het RIVM is overtuigd van het belang van vezelrijke voeding en schrijven: "Vezelrijke voeding is belangrijker in het voorkómen van overgewicht dan een vetarme voeding"9. Het is jammer dat volgens de Gezondheidsraad negentig procent van de Nederlandse bevolking niet genoeg voedingsvezel binnenkreeg10. Er is een plan opgesteld om het aantal Nederlanders dat onvoldoende vezels binnen krijgt in 2010 van 90% naar 80% te verlagen11.Verkeerd advies van het Voedingscentrum
Nu hoor ik u al zeggen: "Ja maar ik eet bruinbrood daar zitten toch genoeg vezels in". Een gewone bruine boterham is helaas niet de juiste oplossing voor dit vezeltekort want die bevat per boterham maar 1,8 gram voedingsvezels terwijl er dagelijks 30 - 40 gram aanbevolen wordt10,13. U zou meer dan 22 boterhammen per dag moeten eten om met brood voldoende vezels binnen te krijgen12.
Het is daarom onbegrijpelijk dat het Voedingscentrum de reclamecampagne van het Voorlichtingsbureau Margarine, Oliën en Vetten (MVO) ondersteunt: ‘Een boterham is gezond, maar een boterham met margarine is gezonder’14. Is er hier misschien sprake van een succesvol lobbytraject door de MVO? Want hiermee geeft het Voedingscentrum aan diabetespatiënten vier slechte adviezen in één zin: voeding met te weinig vezels en een te hoge GI, voeding met transvetten15 en voeding met te veel omega-6 vetzuren.
Het zou uit oogpunt van de bestrijding van overgewicht en diabetes type 2 beter geweest zijn als het Voedingscentrum minder ongenuanceerde uitspraken deed over brood en gewoon volkorenbrood of nog beter vollerkorenbrood adviseert. Deze broodsoorten hebben een lage GI en bevatten respectievelijk 2,3 en 3,2 gram vezels per boterham16. Vollerkorenbrood is vast ook bij u in de buurt te koop.
Voldoende voedingsvezel is van groot belang voor diabetespatiënten
Vermindering overgewicht bij diabetes
Overgewicht, vooral rond het middel, komt bij diabetespatiënten vaak voor. De inname van voldoende voedingsvezels kan het risico op overgewicht helpen verlagen en afvallen bevorderen5-8. Dat is niet zo vreemd want psyllium vermindert bijvoorbeeld het hongergevoel en versterkt het verzadigingsgevoel waardoor u minder eet14,15.Voor een lage stabiele bloedsuiker
Maar extra voedingsvezels hebben nog meer grote voordelen voor diabetespatiënten17-35. Extra voedingsvezels kunnen bijvoorbeeld helpen bij het verkrijgen van een lage stabiele bloedsuiker18-30. De voedingsvezel psyllium kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat koolhydraten langzamer in de darmen worden opgenomen18,19. Hierdoor ontstaat een soort van Time Released werking, koolhydraten worden langzaam in glucose omgezet. Ander onderzoek bevestigt deze Time Released werking van voedingsvezels. In deze onderzoeken werden extra vezels aan koolhydraatrijke producten toegevoegd. Hierdoor werden bloedsuikerpieken na de maaltijd verlaagd25-27.
Voor een verlaging van cholesterol en triglyceriden>
Extra voedingsvezels verbetert ook uw cholesterol en uw triglyceridewaarden18,24,31-34. Deze waarden zijn bij diabetespatiënten vaak verhoogd waardoor het risico op hart en vaatziekten wordt vergroot.Welke vezel kan ik het best kiezen en hoe moet ik ze gebruiken
Als u extra vezels wilt toevoegen aan uw voeding kunt u het best gebruik maken van een combinatie van psyllium, glucomannan en guar gum. Onderzoek heeft bewezen dat deze vezels met succes ingezet kunnen worden bij diabetes en afvallen bevorderen14,15,19,20,28-30. Een goede dosis voor elke maaltijd zou kunnen zijn- 4,5 gram psyllium
- 1 gram glucomannan
- 0,5 gram guar gum
Los voedingsvezels in een groot glas water op. Voedingsvezel in capsules kunt u het best open maken en ook in water oplossen. Gebruik deze vezels een half uur voor elke maaltijd.
Voeding met extra veel vezels
Groene bladgroente en fruit is een geweldige bron van vezels. Het is een fabel dat diabetespatiënten beter geen fruit kunnen eten om sterke bloedsuikerpieken te voorkomen. U moet uw fruit wel zorgvuldig kiezen. Alle fruit met een glycemische index waarde lager of gelijk aan 40 is toegestaan. Dat betekent dat er heel veel fruit, zoals bosfruit, appel en peer is toegestaan. Daarom zijn Green Smoothies van groene bladgroente en fruit zo'n goede oplossing voor diabetespatiënten.
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie